Terug naar Restaurants
Pygma-Lion - Amsterdam

Pygma-Lion
Nieuwe Spiegelstraat 5a
1017 DB Amsterdam
Nederland


Tel: 020-4207022

url: www.pygma-lion.com

Vlak na mijn vakantie stuurden vriendin E. en ik elkaar wat e-mails en besloten we dat we voordat zij en haar vriend op vakantie cq naar haar ouders zouden gaan we Zuid-Afrikaans zouden gaan eten. Enige logische keuze vonden wij omdat ik er net geweest was en zij er bijna heen ging. We hadden al eens over dit restaurant gesproken en gelezen dus de reservering was snel gemaakt. Beiden hadden we in de paar dagen voordat we er gingen eten nog even de recensies op diverse site’s nagelezen en beiden hadden we een gemengd gevoel. In elk geval stapten wij er woensdag de 29e december rond een uur of half zeven binnen. Het viel me op dat er een grote ‘niet roken’ sticker op de deur van het restaurant zat en bij rondkijken zag ik ook geen asbakken staan, echt Zuid-Afrikaans! In alle restaurants in Zuid-Afrika heb je namelijk rook afdelingen, in Nederland zouden juist de niet roken afdelingen aangemerkt staan maar daar is het juist andersom. Soms is het een verdieping soms een aparte ruimte in elk geval zullen de niet rokers nooit last van de rokers hebben. Het grappigste voorbeeld zagen we bij een Wendy’s in een winkelcentrum in Phalaborwa waar een afgesloten glazen ruimte, een grote vissenkom zeg maar, het rookdeel was.

Vriendin was recentelijk, tot grote vreugde van haar vriend, weer gestopt met roken en vond het dus net zoals ik alleen maar prettig dat er niet gerookt mocht worden.

Toen wij binnen kwamen was het nog vrij rustig, een tweetje aan het raam was bezet en een tafel van vier in de hoek achterin was deels bezet. We kregen de kaart aangereikt die in een soort van standaard in het midden van de tafel stond. Beiden kozen we als aperitief voor de Appletizer, een Zuid-Afrikaans drankje, een lekkere koude licht sprankelende appelsap.

Wij bogen ons over de menukaart en hadden beiden de Zuid-Afrikaanse kant boven, de andere kant is Engels. Voor vriendin haar moerstaal en ook ik weet gelukkig al een leuk woordje Afrikaans dus de kaart was voor ons goed te begrijpen. Een aantal zaken van de kaart was niet meer te krijgen, dit omdat men de volgende week met een nieuwe kaart zou komen. Wel was er buiten de kaart om een vegetarische bobotie te krijgen. Maar bobotie en vegetarisch past volgens ons niet bij elkaar, dus dat kozen wij niet. Pas een tijdje nadat we onze bestelling geplaatst hadden werd er warm zelfgebakken brood en boter op tafel gezet. Minpuntje vonden we. Het brood smaakte wel erg lekker daar niet van.

We kozen beiden als voorgerecht voor een ‘slaai’, vriendin koos Eliza se slaai, repies blesbok met ’n heuning-mostersaus, kasjoeneute en parmesaan. Het zag er goed uit en smaakte ook goed aldus E. Ik had Kugel se slaai, warm, gebraaide springbok met tamatie konfyt en komkommer. De sla smaakte mij ook prima, de warme stukjes springbok waren verrukkelijk. Een goed begin vonden we.

We bestelden voor bij ons hoofdgerecht een glas rode wijn, Boschendal Lanoy, Cabernet Savignon/Merlot de wijnen die op de beperkte wijnkaart staan zijn niet echt goedkoop maar de wijnen zijn wel allemaal zeer goed bekend staande wijnen. Een wijnhuis kende ik van mijn voorgaande bezoek aan Zuid-Afrika en men was op dat moment voorzichtig aan het kijken naar een distributeur in Nederland en/of Europa. Of men die inmiddels heeft weet ik niet, want voor hetzelfde geld importeert Pygma-Lion deze wijn zelf. Inmiddels zie ik op de website dat deze wijn er niet meer tussen staat.

Wat we beiden denk ik over het hoofd hebben gezien is dat de door ons gekozen wijn, de enige rode wijn per glas, koud geserveerd werd.

Tevens vroegen we om een karaf ijswater, wat geen probleem was.

De hoofdgerechten oftewel de ernstige sake werden geserveerd met groente, mieliepap en slaai. E had gekozen voor gestoofde wildsvleis met kluitjes, saggestoofde springbok met speserije en souskluitjies. De kluitjies, een soort van broodballetjes, smaakten niet zoals E het zich van vroeger herinnerde, maar ja niemand maakt dat zo lekker volgens haar als haar tannie thuis. Ik had mijn keuze laten vallen op koedoe lensies gebakte koedoe met ’n okkerneut en lensiesous. Het vlees met de saus van linzen en walnoot smaakten mij prima.

Een nagerecht, zeker zoals ze op de kaart stonden, leek ons teveel. Daarom besloten we om eenmaal een high-tea te nemen en eenmaal een losse thee. We dachten aan wat kleine lekkere snoeperijtjes. Maar wat we kregen was veel te veel van het goede. Er lagen scones, rusks, gember koekjes, plaatkoekjes en een klein stukje taart op de schaal. We hebben niet alle opgegeten want dat was echt veel te veel. Ook vonden we sommige dingen niet echt passen bij een high-tea na het eten, we hadden wel wat andere suggesties, maar goed dat is onze mening natuurlijk.

Het eten was prima, een leuke en hippe Zuid-Afrikaanse toets wordt eraan gegeven maar als je denkt traditioneel Zuid-Afrikaans te gaan eten dan heb je het mis, desalniettemin een erg leuke gelegenheid om nog eens naar terug te keren. We waren totaal € 80,60 kwijt.

(Bezocht: 29/12/2004)

Bovenstaande recensie is ook op SmulWeb geplaatst.

Terug naar Eten & Drinken

 


© Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
© Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
© Plaatjes: Graphics by Irene