Terug naar Restaurants
Five Flies - Kaapstad

Five Flies
14-16 Keerom Street
Cape Town
Zuid-Afrika

Tel +27 (0)21 424 4442
Fax +27 (0)21 423 1048

url: www.fiveflies.co.za

Tekst uit de meegenomen brochure: itís classic in a contemporary way. Itís a restaurant but itís also bars. Itís got a lot of heritage but itís very now, and itís well worth a visit. Hip dus!

Op onze laatste avond in Kaapstad had onze vriend besloten dat we uit eten zouden gaan in een restaurant wat erg hot was op het moment. Feit wilde ook dat hij het wel bij ons vond passen omdat het gevestigd is in het gebouw van de Nederlandse club. Ik heb er niet achter kunnen komen of de club er ook nog zat, maar ben er inmiddels wel achter dat er zich in Amsterdam een restaurant met dezelfde naam bevind, ik heb geen idee of beiden bij elkaar horen maar heb het vermoeden van wel. Want zeg nou zelf een restaurant met als naam vijf vliegen dat verzin je toch niet!

Maar goed terug naar het restaurant, de zus van onze vriend had gereserveerd, zij en haar man gingen namelijk ook mee, en wel een leuke tafel in het rook gedeelte. Dit rookgedeelte bevond zich in het midden van het restaurant, het was een oude binnenplaats en het dak was dus ook meters hoog, het dak bestond overigens geheel uit glas. In dit gedeelte stond verder nog een grote tafel en verder was het leeg, maar het was ook bijna vol met deze tafels. In alle ruimten rondom de binnenplaats bevonden zich ook tafeltjes, elke ruimte die ik kon zien zag er mooi en stijlvol uit.

Nadat wij elkaar bij de bar hadden getroffen, de bar bestaat overigens uit een toog die volgens de barkeeper heel erg oud was en er ook als zodanig uitzag. Doordat alle muren wit geschilderd zijn vallen de oude items extra op, wat een leuk gezicht is.

De kaart, volgens onze vrienden heel hip, had gelijke prijzen voor alle soepen, alle salades enz. Je kon een keuze maken uit een 2, 3 of een 4 gangen menu voor een standaard prijs of een los gerecht bestellen. Nou is dit principe voor ons niet nieuw, zoveel restaurants hier werken volgens dat systeem, maar daar was het dus absoluut hip! Ook veilig volgens de zus want zo kon je zelf van tevoren goed inschatten wat een diner je zou gaan kosten. Wij gingen allemaal voor een 3 gangen menu Š ZAR 97,50 (Nlg 27,70 / Euro 12,57)

Er werd gekozen voor: shrimp cocktail with cucumber, basil leaf and tomato concasse mayonnaise (deze zag er geweldig uit, werd geserveerd in een coupe gemaakt van ijs) goatís cheese and porcini mushroom with a green herb sauce, de duck carpaccio with rocket, pecorino and orange confit en door mij voor de smoked salmon and rocket leaf with fried capers, pecorino and a mustard seed dressing.

Van iederen hoorde ik tevreden geluiden. Van de hoofdgerechten kwamen oa de rosette of sole fillet with creamed rocket and green curry sauce, de slow roasted leg of lamb with roasted parsnips, oxtail croquette and a tomato jus, de sauteťd venison fillet with couscous, spices berry compote and plum sauce en de waterblommetjiebredie op tafel.

Ook hierbij werd van alle kanten gezegd dat het allemaal lekker en mooi opgemaakt was.

Uiteindelijk gingen er maar een paar voor een nagerecht, de South African chees plate with a glass of vintage port en de glazed lemon tart with crťme fraiche and lemon essence werden in elk geval genuttigd. De lemon tart was heerlijk fris en niet te zwaar. Daarna nuttigden wij nog koffie en thee.

De wijnen die we erbij hebben gedronken kan ik me niet meer herinneren, omdat ze ook niet op tafel stonden maar op een zijtafel heb ik dus ook de etiketten niet kunnen bestuderen.

Van de totale rekening heb ik ook geen idee, wij werden tenslotte uitgenodigd en dan ga je voor je recensie niet om een kopie van de rekening vragen. Ik vermoed dat de rekening voor Zuid Afrikaanse begrippen niet laag geweest zal zijn, de wijn heeft rijkelijk gevloeid en we hebben er een hele tijd gezeten met zín vijven.

(Bezocht: 19/09/2001)

Bovenstaande recensie is al eerder op SmulWeb geplaatst.

Terug naar Eten & Drinken

 


© Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
© Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
© Plaatjes: Graphics by Irene