Terug naar Restaurants
Quarterdeck - Kaapstad

Quarterdeck
Portswood Road
Victoria & Alfred Waterfront
Cape Town
Zuid-Afrika

Tel +27 (0)21 418 3281
Fax +27 (0)21 419 7570

Wij hadden besloten om een avond echt Cape Malay (Kaaps Maleis) te gaan eten. Voorwaarde was dat we de auto thuis, nou ja bij de B&B konden laten en dat het van goede kwaliteit moest zijn.

De eigenaresse van de B&B tipte een restaurant midden in het centrum van Kaapstad, aangezien we daar die middag al hadden rondgesjouwd voelden we niet de aandrang om daar weer heen te gaan.

Tijd voor een speurtocht in de vele folders en brochures die we eerder die dag bij de Tourist info hadden meegenomen.

Zo kwam ik ‘The Quarterdeck Restaurant’ tegen. Je zou niet zo snel aan dit restaurant denken als je zoals wij niet in het bijbehorende hotel logeert. Maar de informatie was dusdanig dat wij de gok absoluut aandurfden. Voordat wij ons gingen douchen en kleden voor het diner reserveerde vriendlief even en liet vallen dat we hadden gelezen over de Cape Malay experience. De man aan de andere kant verzekerde hem dat dat absoluut iets lekkers was.

Goed opgefrist en al togen wij op weg, aangezien dit restaurant dus ook in het V&A Waterfront gebied ligt was het dus ook weer op loopafstand van onze B&B.

Het hotel (The Portswood) waar het zich in bevindt is er zo eentje van een grote keten “Legacy Hotels” en de entree straalde je dus ook al duur tegemoet. Wij liepen richting de bar en het restaurant en zagen dat er nog niemand in het restaurant zat, zo vroeg waren we nou ook weer niet, maar goed. Eerst nuttigden wij een drankje aan de bar die zich als een corridor tussen de lobby en het restaurant en de tuin bevindt. In het restaurant zijn twee grote stukken muur die uit oude stenen bestaan. Er werd ons verteld dat dit de originele muren van het Old Convict Station waren dat hier eerder had gestaan. Het zag er mooi uit, ook de verdere wand en interieur verziering was in stijl. Oude prenten van schepen aan de muren en veel oude koffers en tassen op een plateau.

Wij besloten de stap naar het restaurant te maken en namen plaats aan een tafeltje. De ober kwam direct naar ons toe en bevestigde dat wij hadden doorgegeven de Cape Malay experience te willen aangaan. Ja zeiden wij dat klopt, maar moeten we dan geen kaart inzien? Jawel maar alleen voor de hoofdgerechten. Okay. Waarop hij ons de kaart bracht en hem direct opensloeg bij de pagina gewijd aan de Cape Malay experience.

Een stukje uit de kaart: “Dear guest in order to enjoy the Cape Malay dining experience to the fullest – chef Miranda has compiled a menu of her favourite dishes. We trust that this will ease your decision and make this a truly memorable occasion”

Nou dat klonk wel vonden wij.

De kaart is opgedeeld in drie groepen, voor-, hoofd en nagerechten. De voorgerechten krijg je allemaal, uit de hoofdgerechten maak je per persoon een keuze van 4! En uit de nagerechten kies je er een.

Dit hele feest kost je dan per persoon ZAR 140,=

Het voorgerecht is een ‘motjie – kok platter’ oftewel een selectie van de lekkerste hapjes van de chef.

Dat waren achtereenvolgens: kabobs, samoosas, koolfrikkadelle, dhaltjies, sweetcorn puffs, accompanied by a date chutney, cucumber sambal and dhai. De ober vertelde ons keurig wat alles was toen het midden op onze tafel stond. Het smaakte allemaal voortreffelijk.

Voor het hoofdgerecht hadden we dus beide vier gerechten moeten uitkiezen, aangezien je kan kiezen uit zes gerechten hadden we er dus voor gezorgd dat we van alles wat namen. De volgende gerechten kwamen dus ter tafel:  pumpkin bredie, pienang curry, lamb beryani, babotie, tomato bredie en dhall curry. Ook hier werden weer de nodige chutneys bijgeserveerd en er werd ook nog dhai en roti in een mandje op tafel gezet. De tafel stond helemaal vol. Alle bredies, wat letterlijk vertaald stoofpotje betekent, werden in kleine gietijzeren potjies (zoals men ze in Zuid Afrika noemt) geserveerd. Het was zo veel dat we dit bij lange na niet opkregen.

Vriendlief bestelde dus ook geen dessert, maar ik had iets lekkers op de kaart gezien en wilde het dus hebben: melktert. Verdere keuzes waren nog: boeber, trifle en gedatmelk.

Mijn melktert was absoluut verukkelijk, melktert is een taart die heel luchtig is, ik kan de smaak moeilijk omschrijven maar het is gewoon heel lekker.

Bij deze gehele experience dronken wij twee flessen zonnebloem pinotage (á ZAR 100,50) die prima bij alle gerechten paste.

Het totaal van de rekening bedroeg ZAR 568,= (Nlg 161,89 en Euro 73,46)

(Bezocht: 17/09/2001)

Bovenstaande recensie is al eerder op SmulWeb geplaatst.

Terug naar Eten & Drinken

 


© Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
© Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
© Plaatjes: Graphics by Irene