Terug naar Restaurants
Quay Four - Kaapstad

Quay Four
Pierhead
Victoria & Alfred Basin
Cape Town Harbour
Zuid-Afrika

Tel +27 (0)21 419 2008
Fax +27 (0)21 421 2056

url:www.quay4.co.za

Een restaurant in het Waterfront gebied in Kaapstad. Quay Four is een groot restaurant als zou je daar binnen niets van zeggen. Beneden doorlopend tot aan de kade wand hebben ze een buitenterras waar geborreld en gegeten kan worden, volgens de brochure kunnen er 360 mensen zitten. Dan is er beneden nog een restaurant, tavern genoemd, dat ruimte biedt aan 240 mensen. En dan heb je boven, met dus een fenomenaal uitzicht over de haven, hét restaurant wat plaats biedt aan 120 mensen.

Het restaurant schijnt in 1999 verkozen te zijn tot het meest populaire Waterfront restaurant van Kaapstad. Dat is heel leuk, maar zegt natuurlijk nog niets.

We hadden dit restaurant gekozen vanwege z’n ligging en liepen dus de trap op naar boven, we waren nog iets te vroeg, ze gingen pas over een minuut of 10 open. Of we gereserveerd hadden? Nee dus gelijk een tafel uitgezocht en die dus gereserveerd voor ietsje later. Om precies te zijn ging het restaurant om 18.30 open, dat is geen gekke tijd voor Zuid Afrika, je moet je natuurlijk realiseren dat het winter richting voorjaar was en dan wordt er altijd ietsje eerder gegeten dan in de zomer. Ook in de zomer eet met doorgaans niet echt heel laat. Het is in Kaapstad in september om ongeveer 19.00 uur donker en om die tijd zitten de meeste dan inmiddels ook wel in een restaurant. Goed wij gingen dus eerst nog even op het terras beneden van de zon genieten onder het genot van een glaasje wijn totdat wij het tijd vonden ons naar het restaurant te begeven.

Tegen kwart voor zeven liepen we het restaurant in, door de gastvrouw werden wij naar onze tafel geleid en even later was daar Jacques. ‘Hi I am Jacques and I am your waiter for tonight’, standaard antwoord is dan altijd ‘Hi Jacques nice to meet you’. Hier kennen wij dat niet, maar ik kan niet zeggen dat ik het storend vind, het is wel prettig eigenlijk. Zie je je ober namelijk lopen en wil je wat vragen spreek je hem dus met z’n naam aan. In Nederland zit iedereen altijd te seinen met ogen/handen en wat zeg je tegen zo iemand…’eeh meneer’ of ‘zeg ober’ nou dan is iemand bij de naam aanspreken toch leuker.

Maar het gaat hier natuurlijk om het eten. Dit restaurant heeft ook een flinke lijst visgerechten op de kaart staan, niet zo gek natuurlijk als je in de haven zit. Voor de mensen die nog nooit in Kaapstad zijn geweest de Waterfront zit dus in de haven en de haven is een zogenaamde ‘working harbour’ er is dus altijd wel wat te zien, het is er ook altijd druk, behalve met toeristen ook met de lokale bevolking, die graag gaan winkelen in het grote winkelcentrum (dagelijks van 9-21 open) en daarna op een terrasje zitten te genieten van mensen en boten kijken.

Jacques bracht ons de menukaarten en wijnkaart. Ik heb nog geprobeerd een menukaart mee te nemen (ja het scheelt zo veel schrijfwerk ter plekke) maar helaas het mocht niet van de manager, en de kaart was ook iets te groot om in mijn rugzakje te laten verdwijnen. Nadat Jacques ons het menu en de dagspecialiteit had uitgelegd zei hij dat hij zo direct zou terugkomen met de visschaal. Dat is dus een grote schaal, waarop men het hele assortiment aan vissen, schaal en schelpdieren uit het menu op heeft liggen. Alles wordt aangewezen en de link naar de gerechten op de kaart wordt gelegd.

Vriendlief is verzot op mossels dus ook hier weer mosselen en wel de pot of blue mussels, live mussels in Noilly Prat cream sauce with a hint of garlic and a vegetable brunoise. ZAR 33,=

Ik ging voor de Patagonian baby squid in Chili orange butter, pan fried baby calamari in a chili-orange butter sauce with orange segments, julienne of leeks, peppers and fresh coriander leaves. ZAR 32,=

Zoals wel duidelijk mag zijn ben ik gek op inktvis, nu is inktvis vrij naturel van smaak dus je kan er veel mee doen, bovenstaande klonk mij daarom ook aantrekkelijk in de oren. Het smaakte ook overheerlijk.

Als hoofdgerecht had vriendlief zijn keuze laten vallen op de Quay Four seafoodplatter, an exciting combination of grilled seafood including crayfish, mussels, prawns, calamaristeak and line fish. Voor 1 persoon koste dit ZAR 195,= voor 2 personen zou dit 365,= kosten.

Voor mij was zo’n schaal te veel van het goede, ik ging voor de Char grilled calamari steak with lime and calamari, basted with lime, chilli, and vrigin olive oil, served with rocket salad and basil-buttered potatoes. ZAR 45,=

Bij zowel voor als hoofdgerecht dronken wij een Buitenverwachting Chardonnay 2000 Constantia.

De wijn koste per fles ZAR 90,= helemaal niet duur dus.

De tweede fles wijn hadden wij nog niet helemaal leeg, wat vraag je dan? Of ze de kurk erin kunnen doen zodat je er thuis nog verder van kan genieten. Dat is geen probleem, dat doen ze vaak. Ze gooien de kurken dus ook niet weg maar gooien ze in de zak van hun voorschort. Zo kon het dus komen dat wij na het eten in dit restaurant met een halflege fles wijn over straat liepen, terug naar onze B&B.

De dag erna hebben we hier nogmaals gegeten. Alles was toen ook weer lekker, alleen was de kip (Chargrilled chicken with lemongrass & honey) die ik als hoofdgerecht besteld had een beetje droog. Mijn voorgerecht was toen Tempura prawns with crisp leeks & red curry honey sauce. Ja je leest het goed gefrituurde prei, ik moet zeggen dat het prima smaakte.

De eerste keer waren we, mede door het in verhouding dure visplateau, ZAR 540,= kwijt (NLG 153,91) en de keer daarna waren we ZAR 315,= (NLG 91,08) ook deze keer stonden er twee flessen wijn (Boschendal, Blanc de noir 2000, Groot Drakenstein á ZAR 54,=) op de rekening.

(Bezocht: 15/09/2001 en 16/09/2001)

Bovenstaande recensie is al eerder op SmulWeb geplaatst.

Terug naar Eten & Drinken

 


© Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
© Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
© Plaatjes: Graphics by Irene