Terug naar recepten index

Bobotie
(bekend Kaap-Maleis gerecht, Zuid Afrika)

Bobotie

Ingrediënten: 
1 kg gehakt - 2 grote uien, klein gesneden – 2 á 3 tenen knoflook, uitgeperst - stukje verse gember van ongeveer 3 á 4 cm, klein gesneden - 4 eetlepels/50 ml boter - 2 sneetjes oud wit brood - 8 eetlepels/100 ml mango/fruit chutney - ½ kopje/125 ml rozijnen - ½ kopje/125 ml amandelen - ½ kopje/125 ml klein gesneden verse peterselie -  3 eieren - 400 ml melk - zout en peper naar smaak - 5 laurierblaadjes (of citroenblaadjes) – 1 eetlepel olie - 1 eetlepel massala - 1 theelepel kurkuma - 2 theelepels gemalen komijn - 2 theelepels gemalen koriander - 3 kruidnagels - ½ theelepel peperkorrels - 5 all-spice bessen

Bereiding: 
Week het brood in 250/300 ml water. Fruit de uien in de olie en de boter totdat ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en fruit nog eens 5 minuten. Haal het geheel van het vuur en voeg alle  ingrediënten, behalve het brood de laurierblaadjes de eieren en de melk, toe. Meng het geheel goed door. Knijp het water uit het brood en meng het goed door. Schep het mengsel in een ovenvaste schaal en steek de laurierblaadjes als een bloem in het gehaktmengsel.
Bak het 30 minuten op 180º graden en haal het dan uit de oven. Mix de eieren met de melk en giet over het gehaktmengsel. Zet het geheel terug in de oven en bak totdat de bovenkant gestold is.

Serveertip: Lekker met gele rijst en chutney.

Terug naar recepten index of terug naar Eten & Drinken
                                                                                                                 

 


© Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
© Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
© Plaatjes: Graphics by Irene