Pingu´ns

Pingu´n wetenswaardigheden:

Latijnse naam: Spheniscus Demersus
Naam: Afrikaanse pingu´n (African Penguin, jackass, Cape Penguin)
Lengte: ongeveer 50cm
Gewicht: 2.1 ľ 3.7kg
Broed seizoen: meestal februari - maart, maar het hele jaar door
Populatie: aantalen dalen jaarlijks met 2%

 

De Boulders kolonie

In 1983 werden een paar Afrikaanse pingu´ns op Foxy Beach in Boulders gezien en in 1985 begonnen ze eieren te leggen. Sindsdien is de kolonie snel gegroeid, in eerste instantie met een groei van 60% per jaar. In 1997 waren er ongeveer 2350 volwassen dieren. Zo'n snelle groei van de kolonie was het resultaat van immigratie van de dieren, voornamelijk van Dyer Island, en tevens door voortplanting. De vogels zijn vermoedelijk naar False Bay gekomen vanwege de goede vismogelijkheden sinds het commerciŰle vissen in de baai verboden werd. Ondanks dat Simon's Town erg trots is op zijn pingu´ns, hadden omwonenden toch behoorlijk overlast van de dieren doordat ze massaal tuinen inkwamen en deze vernielden, tevens waren de dieren over het algemeen erg luidruchtig en maakten ze veel rommel.

De grote groei in toeristen die naar Boulders kwamen zorgden ook voor overlast. Hierdoor is het gebied nu door het Cape Peninsula National Park overgenomen en zijn er hekken, houten looppaden en een informatie center gekomen. Boulders is nog steeds de enige plek op de wereld waar je tussen de pingu´ns kan zwemmen doordat ze nog steeds de omliggende stranden bezoeken. Ze trekken zich niet zo veel aan van rondzwemmende passanten maar zorg dat je voldoende afstand van ze houdt tijdens het zwemmen. Ze staan erom bekend dat ze venijnig kunnen bijten.

Lees hier verder voor meer informatie over de Afrikaanse Pingu´n.

 


ę Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
ę Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
ę Plaatjes: Graphics by Irene